Kortspelet Skitgubbe

Skitgubbe är ett fantastiskt roligt kortspel som man kan spela oavsett ålder. Det är relativt enkelt att lära sig spela och efter bara ett par rundor har man kommit en bra bit in i spelets gång och hur man ska anpassa sitt eget spel för att i slutänden stå där som den lyckliga vinnaren. Skitgubbe är ett kortspel som kräver hjärna, taktik, logik och även en portion tur.

Man kan spela skitgubbe på otroligt många sätt och det känns nästan som att det finns en del regler som skiljer sig beroende på vem man spelar med och kanske även var i landet man spelar.

Enkla grunder

Grunderna är ganska enkla, då det kort och gott innebär att man ska bli av med sina kort så fort kortleken är slut. De vanligaste reglerna att spela efter går ut på att varje spelare tilldelas tre kort med kortets värde neråt på bordet följt av tre kort som läggs ovanpå de tre liggande korten med kortens värde uppåt. Därefter delar man ut tre kort till varje spelare som man ska ha på handen.

Innan spelet börjar får man lov att byta de kort man har på handen mot de korten på bordet där man kan se kortens värde. Därefter börjar den med lägst kort att lägga och man måste hela tiden lägga ett kort med samma värde eller högre ovanpå det kort som ligger på bordet. 3 är lägsta kort och ess är högsta kort. Om en spelare lägger exempelvis tre femmor och den andre spelaren lägger ytterligare en femma på de övriga vänds korten bort och man börjar om igen. Fyra kort av samma valör vänder med andra ord ut hela spelhögen.

Speciella kort

Det finns vissa kort som har speciella egenskaper och som kan läggas oavsett vilket kort som ligger överst i högen. De korten har följande regler:

  • En 2:a kan läggas på alla kort och gör kort och gott att man börjar om.
  • En 10:a vänder bort högen och spelaren som spelade kortet får börja lägga i nästa runda.
  • Ruter 9 används på samma sätt som en 10:a.

Om man inte kan lägga över det kort som ligger, och inte har något av ovanstående kort som räddningsplanka, har man möjligheten att chansa genom att ta ett kort från korthögen. Misslyckas man även där, får man ta upp hela högen på handen och börja spela bort den innan man kan gå vidare.

När kortleken är slut och man har blivit av med korten på handen får man börja ta av de kort som ligger på bordet med kortens värde uppåt. När man har blivit av med de tre korten ska man börja använda korten som pekar ner mot bordet och som man inte vet värdet av. När det är den spelarens tur att spela, ska den välja rätt kort genom att chansa på ett kort som ska spelas utan att tjuvtitta på det. När man har lyckats göra sig av med samtliga kort står man som ensam vinnare.

Skitgubbe är definitivt ett kortspel som är värt att prova om du inte har gjort det tidigare. Det roliga är att förutsättningarna kan ändras snabbt och man kan sällan förutspå en vinnare.