Baccarat

Baccarat är ett kortspel som tillhör de allra mest spelade och mest omtyckta spelen på casinon över hela världen – och såklart även online. Spelet har en lång historia, är lätt att lära sig, och tappar aldrig sin spänning.

Hur spelar du baccarat?

För att spela baccarat används för det mesta sex eller åtta kortlekar. Målet är att att ha kort på handen som sammanlagt har ett värde på nio, eller så nära nio som möjligt. Du har två eller tre kort på handen och alla kort har ett särskilt värde, som räknas samman. Kung, dam, knekt och tio har noll som sitt värde. Ett ess är värt ett. Nummerkorten har sina vanliga värden.

Blir det sammanlagda värdet tvåsiffrigt tas den första siffran bort. Två åttor blir till exempel sexton sammanlagt, då tas ettan bort och slutsumman blir sex.

Spelet börjar med att satsningar görs, sen delar dealern ut två kort till spelaren och två till banken. Efter det får spelaren ett nytt kort om han eller hon har en sammanlagd summa på mellan noll och fem på hand, medan banken inte har åtta eller nio. Banken får ett nytt kort om den har en summa på mellan noll och två, om spelaren inte har åtta eller nio. Den får ett nytt kort om den har en summa på tre, om spelarens tredje kort inte är en åtta. Banken får också ett nytt kort om den har en sammanlagd summa på fyra och spelarens tredje kort är mellan två och sju, om den sammanlagda summan är på fem och spelarens tredje kort är mellan fyra och sju, och om den sammanlagda summan är på sex och spelarens tredje kort är en sexa eller sjua.

Den som efter det ligger närmast nio är den som går ur spelet med bäst hand.

Vilka är vinstchanserna?

Satsningar i baccarat kan göras på tre olika alternativ: att spelaren får bäst hand, att banken får bäst hand, eller att det blir oavgjort. Det innebär att du som spelare kan vinna utan att du har bäst hand, om du bara satsat på rätt sak. Satsningar på att spelaren eller banken ska vinna ger en utbetalning på 1:1, satsning på oavgjort ger 8:1 eller 9:1. För att vara säker på vilka vinstchanserna är behöver du kolla vilka villkor som gäller där du spelar.

Lite om baccarats historia

Baccarat är ett spel som funnits mycket länge. Det kom till Frankrike på 1300-talet. Då hade det redan utvecklats i Italien där det också fått sitt namn. Baccarat betyder nämligen noll på italienska. Det är osäkert vem som egentligen skapade spelet och det råder delade meningar om vilken historieskrivning som är den rätta, men någon som ofta nämns i sammanhanget är den italienske spelaren Felix Falguiere.

Även om spelet kom till Frankrike redan på 1300-talet dröjde det till 1800-talet innan det blev riktigt populärt i hela Europa. Då fanns olika versioner av spelet i nästan alla Europas länder, och den engelska versionen följde med emigranter till USA där American Baccarat blev populärt.