Kortspelet Harpan

Att lägga en patiens online är något som många anser som ett roligt och avkopplande tidsfördriv och är något som de allra flesta någon gång provat. De allra flesta har någon form av kortspel installerat på sin dator och det finns en uppsjö av olika kortspel att välja mellan så möjligheten är stor att det finns något som passar oavsett vad man gillar.

Det finns en uppsjö av valmöjligheter när det kommer till vad man vill välja och det finns både till dator och som appar till telefon. Det är många som tillhandahåller olika kortspel och många är till och med gratis, det är bara att välja och börja spela.

Vill man är det enkelt att ta reda på vilka möjligheter som finns det finns en rad olika jämförelsesajter är man kan se vilka spel det finns och hur de går till, man kan också hitta information om vilka so är gratis och vilka som kostar. Oavsett vad man letar efter för information så är den lätt att hitta och framför allt finns det stora möjligheter att ta del av andra spelares erfarenheter och vad de tycker om de olika spelen. Andras erfarenhet är en bra källa till information och man kan då enklare bilda sig en uppfattning om vad som passar en själv bäst.

Harpan är en typ av patiens som läggs med en kortlek utan jokrar, det finns patienser där man använder sig av flera kortlekar och jokrar. När man lägger Harpan är det slutliga målet att ha fyra högar kvar en i vardera färg hjärter, ruter, klöver och spader, högarna skall även vara i stigande ordning från ess till kung.

Det är enkelt att komma igång och man börjar med att lägga upp korten enligt följande, man börjar med att lägga korten i en vågrät rad ett öppet och därefter sex dolda kort på denna rad fortsätter man sedan med ett öppet och fem dolda. Det är bara att fortsätta på detta sätt tills man har öppna kort i alla rader och ovanför har man fyra rutor som är tänkta till essen.

Spelar man via dator eller app i telefonen behöver man inte lägga upp utan det ordnas praktiskt och det är bara att börja lägga. De flesta program har också inbyggda speltips och råd som man kan ta del av under tiden som man lägger sin patiens.

När man har gjort upplägget är det bara att börja lägga sin patiens på följande sätt, man bygger på de öppna korten i fallande ordning och vartannat kort rött och vartannat svart, blir en kolumn tom får man flytta ner en kung från högen eller bordet. När man får ett ess får man lägga det på en av de fyra rutorna ovanför och sedan kan man börja bygga i stigande ordning på dessa för att nå målet.

Har man turen på sin sida och patiensen går ut kommer man att sitta med fyra högar kvar med korten prydligt fördelade i respektive färg och i en stigande ordning.